Anna Fransson, S, landstingsråd. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Hon vill höja landstingsskatten

Så här tycker kronobergarna om en höjning av landstingsskatten
2:01 min

Landstinget Kronoberg måste spara 226 miljoner i år. Och frågan om en skattehöjning väcks nu bland landstingspolitikerna.

Centerns landstingsgrupp gick i går ut och sa att de som sitter i den allians som tidigare varit emot skattehöjningar nu har ändrat uppfattning och anser att det behövs en höjning av landstingsskatten.

Det innebär i teorin att det idag finns en majoritet för en skattehöjning inom landstinget. Något som Anna Fransson, socialdemokratiskt landstingsråd välkomnar.

– Det är ju tråkigt att centern inte kom fram till det i november när vi beslutade om skattesatsen för 2013. Men givetvis ser jag möjligheter för skattehöjningar nästa år, säger Anna Fransson.

Hur troligt är det att det blir aktullt med ett beslut om skattehöjning nästa år?

– Det är givetvis svårt att sia om men det verkar ju som att centern har tagit sitt förnuft till fånga och insett att det här går inte längre. Den situation vi befinner oss nu med stora personalnedskärningar är inte möjlig. Och att samtidigt klara vården oförändrad är omöjligt.

Moderata landstingsrådet Suzanne Frank vill idag inte kommentera centerns uttalande då de själva är mitt uppe i en budgetprocess. Vad man kommer fram till där kommer att presenteras på arbetsutskottet om någon månad, fram tills dess väljer hon att inte uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".