Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Växjö kommun

Det finns ingen flaggpolicy

Bo Frank om policyn som inte finns
3:02 min

Växjö kommun har ingen skriftlig policy för vilka flaggor som får hissas på kommunens flaggstång. Ändå var det just en policy som kommunalråd Bo Frank hänvisade till igår när han stoppade hissandet av den romska flaggan igår.

Igår var det romernas internationella dag. För att fira det skulle Växjö kommun hissa den romska flaggan på en flaggstång utanför kommunhuset, men det stoppade Bo Frank, och han motiverade det på det här sättet:

--Vi hart en policy där vi hissar nationsflaggor, sa han till P4 Kronoberg igår.

Han sa att den romska flaggan helt enkelt inte ingår i den policy över vilka flaggor som får hissas i Växjö kommun. Men en sådan skriven policy finns inte.

--Det är som du säger, det finns ingen skriven policy kring detta, säger Bo Frank när P4 Kronoberg når honom idag.

Hur ska folk veta vad det är som gäller när det inte finns en skriven policy?

--Bra fråga. Det är därför vi inte kan ha ett system där enskilda politiker beställer allmän flaggning, säger han.

Bo Frank menar att policyn är informell, och alltså inte nerskriven. Men han betonar att de som jobbar med flaggning vet vilka regler det är som om gäller.

Han säger också att en skriven policy nu är på gång.

--För att det inte ska finnas oklarheter kring detta har kommunchefen fått i uppgift att ta fram en skriven policy om hur vi ska ha det med flaggningen framöver. Anledningen till att det inte har skett tidigare är för att vi inte har behövt sätta den här frågan på sin spetts tidigare, säger han.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".