Myresjöhus Arena och Guldfågeln Arena. Foto: Sveriges Radio.
Fotboll

Myran eller Guldfågeln – vilken arena är bäst?

Den allsvenska hemmapremiären är avklarad för Kalmar och Öster. Båda spelade oavgjort i sina relativt nya arenor – men vilken hemmaborg är bäst? P4 Kalmar har testat båda och det blev en jämn match.

Kalmar FF och Östers IF har inte mött varandra på planen sedan 2006 då spelade lagen sina hemmamatcher på Fedriksskans och Värendsvallen.

2013 spelar lagen på Guldfågeln Arena respektive Myresjöhus Arena. I Kalmar invigdes anläggningen 2011 medan Öster bytte hemmaplan hösten 2012.

Båda de nya arenorna har plats för cirka 12 000 åskådare och skall bjuda spelare, publik och journalister på helt andra upplevelser än på klassiska Fredriksskans och Värendsvallen.

Hur fungerar de nya arenorna? P4 Kalmar testade hur det är att jobba på båda i allsvensk hemmapremiär för Kalmar FF och Öster med mindre än 48 timmars mellanrum.

Maximal poäng på varje moment är 5 poäng.

Tillgänglighet parkering/gångavstånd:
Kalmar: 4p
Växjö: 4p
Båda arenorna med bilparkering nära men ingen speciell pressparkering.

Pressmottagande:
Kalmar: 5p
Växjö: 5p
Båda arenorna hade trevliga pressvärdar redo att ge rätt passerkort och förklara rutinerna. 

Radiohyttens placering:
Kalmar: 5p
Växjö: 3p
Radiohytten i Kalmar är placerad lite högre upp vilket ger bättre överblick och nästan ingen risk för skymmande publik framför. Pressläktare i Växjö på östra läktaren vilket ger lågt stående sol i ögonen vid vackert väder. 

Närhet till presskonferens / spelare:
Kalmar: 4p
Växjö: 5p
Kalmars presskonferens hålls mycket nära pressplatserna men långt till spelarintervjuer. I Växjö nära till alla intervjuplatser.

Pausfika:
Kalmar: 4p
Växjö: 3p
Dubbel smörgås till kaffet i Kalmar men olika inplastade småkakor i Växjö. 

Tillgång till löpande matchinformation:
Kalmar: 4p
Växjö: 4p
Dubbla storbildskärmar i Växjö men tv-monitor inne i hytten i Kalmar. Motsvarande paus- och efterhandsinformation i pappersform på båda arenorna.

Arbetsmiljö:
Kalmar: 5p
Växjö: 5p
Rent och prydligt på båda arenorna.

Totalpoäng:
Guldfågeln Arena i Kalmar: 22p
Myresjöhus Arena i Växjö: 20p

Båda arenorna håller mycket hög klass och hade pressläktaren varit på västra sidan även i Växjö hade kanske även poängskörden för arenaupplevelsen blivit lika som som resultatet på planen i lagens hemmapremiärer.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".