Andreas Magnusson, lantbrukare i Rinkaby strax söder om Växjö, under en paus i utkörningen av gödsel.
Kronoberg

Kall vår problem för vårbruket

1:28 min

Den sena våren med minusgrader på nätterna och tjäle i marken har gjort att vårbruket blivit försenat .

Än är det absolut inte någon katastrof. Men kommer det en längre tids regn efter den nuvarande köldperioden kan det ställa till stora problem, detta enligt Andreas Magnusson, lantbrukare i Rinkaby strax söder om Växjö.

– Det som skulle kunna vara ett problem är att det kommer flera veckors regn nu så att allt står still då börjar det bli riktigt sent ju.

Natrfrosten bra

För närvarande är det bara utkörning av gödsel som är möjligt av allt som hör vårbruket till.

– Det passar utmärkt att köra på nattfrosten. Det är bra bärighet men man får ju ta det försiktigt och köra ut på flacka åkrar för att det inte ska läcka ut till vattendrag eller hus.

Men förutom att köra ut gödsel är det inte så mycket mer som ännu kan göras av vårbruket:

Inget plöjt

– Röra i jorden, plöja och harva är ju inte aktuellt ännu, men idealet för vårbruket är förstås att kunna så tidigt, då slipper man skörda långt in på hösten.

Och att ett sent vårbruk skulle få följder för konsumenterna tror inte Andreas Magnusson:

– Jag tror inte man ska dra förhastade växlar på att ett sent vårbruk skulle ge högre matpriser,s å det är ingen ko på isen för att det är lite sent nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista