1 av 2
Thomas Eneroth (S). Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix
2 av 2
Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot från Växjö. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix
Debatt i Eftermidag i P4

Ska lärarna administrera eller undervisa?

11 min

En mätning som gjorts på Växjö kommuns gymnasieskolor visar att lärarna endast lägger 35 procent av sin tid på att undervisa eleverna - resten går till administration. Vad säger politikerna om det?

I Eftermiddag i P4 möttes de båda riksdagsledamöterna Katarina Brännström, moderat och Thomas Eneroth, socialdemokrat i en debatt.

– Om detta stämmer är siffran 35 procent alldeles för låg. Men det här är inget nytt fenomen. Det är så allvarligt att regeringen har tillsatt en utredning för att få fram bättre undervisningstid för Sveriges lärare. Detta är något vi måste ta på allvar, säger Katarina Brännnström.

Allvarlig trend

– Det här en allvarlig trend. Vi har sett sjunkande resultat väldigt länge. Lärarna har fått lägga allt mer tid på annat än undervisning, det är väldigt mycket kvalitetskontroll som lärarna får ägna sig åt idag. Vi har föreslagit i riksdagen att man kanske ska ta bort en del skriftliga omdömen för att minska den administrativa början, säger Thomas Eneroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista