Det lilla fölet hos Peter Svensson som fick en ny fostermamma tack vare P4 Morgon. Foto: Privat
P4 Morgon

Fölet fick fostermamma via radion

6:35 min

Minns ni det lilla stofölet i Ljungby som blev utan mamma vid födseln häromdagen men räddades tack vare fostermamman Lisa? När P4 Morgon ryckte in fick historien snabbt ett lyckligt slut!

Fölets mamma dog vid födseln och det var stor risk att det inte skulle överleva. liv.

Vi gick ut med en efterlysning i direktsändning i tisdags morse för att försöka få tag i en amma till det lilla fölet. Och då fick historien snabbt ett lyckligt slut - tack vare travstoet Lisa vars föl nyss dött.

– Det är helt otroligt.Tack vare efterlysningen i radion i kunde livet räddas på fölet, säger Peter Svensson, hästuppfödare i Ljungby.

Fostermamman, travstoet Lisa, lånades välvilligt ut av sin ägare Ingemar Johansson i Lenhovda och transporterades snabbt till Ljungby. Generellt är det svårt att få ett sto att ta över ammarollen för ett föl som inte är hennes. Och knepet är att försöka lura stoet, berättar Peter Svensson.

– Stoets ägare hade tagit med en filt med lukt från det döda fölet och det la vi på vårt föl. Då accepterade stoet det nya fölet, vi lurade henne att tro att det var hennes föl helt enkelt. Att stoet har haft flera föl tidigare gör säkert också att hon har rätt modersinstinkt, säger Peter Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista