Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Naturskyddsföreningen

Kräver skärpt skogslag

Publicerat onsdag 10 april 2013 kl 16.16
Frivillighet fungerar inte
1:34 min
Tallen är älgens viktigaste föda under vintern. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Att skogsägarna själva får ta ett stort ansvar för de naturvärden som finns i deras skogar fungerar inte. Det hävdar Naturskyddsföreningen i Kronoberg efter en inventering som visade att till och med landsbygdsminister Eskil Erlandsson hade avverkat skog i områden med höga naturvärden. Och nu vill Naturskyddsföreningen att skogslagen skärps.

– Vi ser ju att frivilligheten inte fungerar. Efter inventeringen där vi upptäckte att landsbygdsminister Eskil Erlandsson inte heller tog ansvar i sin egen skog så är det ju uppenbart att vi behöver en annan lagstiftning, säger Ulla Rundlöf, ordförande i Naturskyddsföreningen i Kronoberg.

Förstörda biotoper

Naturskyddsföreningen i Kronoberg har inventerat över 50 nyckelbiotoper i Ljungby kommun, områden med höga naturvärden som Skogsstyrelsen pekat ut som skyddsvärda.

Men inventeringen visade att flera av nyckelbiotoperna är helt eller delvis förstörda eftersom skogsägarna gått in och avverkat skog eller tagit ut träd trots att området skulle lämnas orört. Och landsbygdsminister Eskil Erlandsson är som vi tidigare berättat en av dem.

Skärpa lagen

– I såfall är det ju inte bra och då måste jag ju ta det med entreprenören som gjorde arbetet hos oss, säger Eskil Erlandsson.

Och Ulla Rundlöf vill nu att lagen skärps så att skogsägare som inte tar naturhänsyn kan straffas.

– Som det är i dag kan du få förelägganden om du inte uppfyller planterings- eller röjningskraven, men det blir inga påföljder om du brister i miljöhänsynen.

Du menar alltså att det i dag är helt riskfritt för skogsägare att inte ta den här miljöhänsynen?

– Såvitt jag vet är det ingen som åkt dit för bristande naturhänsyn.

Och Ulla Rundlöf lägger en del av ansvaret på Skogsstyrelsen:

– Skogsstyrelsen gör ju uppenbarligen inga uppföljningar ute i skogen och skogslagen är totalt tandlös.

Kritiseras för bristande miljöhänsyn

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson kritiseras av Skogsstyrelsen och av Naturskyddsföreningen i Kronobergs län för att inte ha tagit tillräckliga miljöhänsyn i sin egen skog. Nedblåsta träd som borde ha sparats efter stormen Gudrun sågades och kördes ut.
#link=350599#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".