Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kronoberg

Tre av tio barn sitter fel i bilen

6:08 min

Tre av tio barn som borde sitta bakåtvända i sina barnstolar sitter framåtvända, visar en ny undersökning från ett försäkringsbolag. Barnen bör sitta bakåtvända, för att det ska vara så säkert som möjligt, enligt NTF.

– Man utsätter barnen för en fara. Risken finns att barnen dör vid en olycka. Huvudet är tungt på barnen och sitter de då framåtvänd är det huvudet som åker framåt och då finns det en risk att de knäcker nacken, säger Mona-Lill Landström på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

NTF har frågat föräldrar varför de inte sätter sina barn bakåtvända och får då olika förklaringar.

– Vissa säger att det är för trångt i bilen eller att de fått ytterligare ett barn och har då inte råd att köpa ny barnstol. Det finns bara en orsak till att man ska vända ett barn framåt och det är om barnet växer och blir för lång för barnstolen och huvudet sticker ovanför kanten på bildbarnstolen. Då blir det farligt att åka bakåtvänd, säger Mona-Lill Landström.

Polisen hade en bältesvecka med utökade kontroller tidigare i vår. Där visade det sig att tio barn satt fel i bilen.

– Jag vet inte om det handlade om att barnen satt obältade eller om de satt utan bilbarnskydd. Det är lag på att ha det upp till 130 centimeter, säger Mona-Lill Landström.

Aila Stefansdotter Franck

aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista