En läkare undersöker en patients rygg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Nära hälften av läkarintygen underkändes

Nästan hälften av de läkarintyg som skrevs ut i Kronoberg i december och januari klarade inte Försäkringskassans krav. Av de 474 intyg som lämnades in så blev 202 underkända, visar en undersökning.

Av de 10 100 läkarintyg som lämnades in totalt i landet klarade 45 procent inte kraven som Försäkringskassan ställer, visar en undersökning.

Den vanligaste orsaken till att intygen får underkänt är att läkaren inte har beskrivit hur patientens förmåga till aktivitet begränsas, skriver Dagens Nyheter.

Men enligt chefen för försäkringsprocesser på försäkringskassan, Birgitta Målsäter, påverkar läkarnas "slarv" inte försäkringshandläggarnas arbete när de ska bedöma om en patient har rätt till ersättning eller inte.

– Nej, handläggarnas har i de flesta fallen flera underlag att gå efter och det finns ju oftast en historik att titta på, säger hon till Ekot.

Kontrollen av intygen ingår i sjukskrivningsmiljarden, där landstingen får extra tillskott om de har tillräckligt hög kvalitet på läkarintygen.

P4 Kronoberg/Ekot

#link=350665#

Andel godkända läkarintyg per landsting

Kalmar: 63.8 %

Kronoberg: 57.4 %

Jönköping: 54.8 %

Blekinge: 57.6 %

Källa: Försäkringskassan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".