1 av 5
Kolla, jag blev faktiskt lite skitig om handen, säger en stolt Prao-Per.
2 av 5
Byta skitigt luftfilter på gräsklipparen.
3 av 5
Prao-Per med handledare Inge och en åkargräsklippare.
4 av 5
Den här skitiga gräsklipparen hade någon lämnat in för service...
5 av 5
Inge Nilsson, Tobias Bengtsson och Carl Rappe på Växjö Maskinuthyrning.
Prao-Per servar gräsklippare

"Om några veckor smäller det till"

– Än så länge är läget hyfsat lugnt, men vänta ett par veckor, säger Inge Nilsson på Växjö Maskinuthyrning. Då smäller det till.

Det handlar om gräsklippare och om att serva dessa, något som Prao-Per fick jobba med denna dag.

Byta luftfilter, olja och tändstift, spänna någon fjäder, rengöra motorn och slipa knivarna. Det är något som Inge Nilsson och hans kollegor kommer göra i mängder om några veckor.

– Förra året small det till veckan efter Valborg. Då dundrar det in hundratals gräsklippare som egentligen allihop kunde varit servade och fixade redan månaden innan. Men det är ungefär som med vinterdäcken, dvs när vädret "säger till" så agerar man därefter.

Prao-Per gjorde så gott han kunde med gräsklipparna, men både han själv och handledare Inge Nilsson kunde konstatera att den här branschen kanske inte är Brolléus starkaste sida.

– Jag tillhör dom som inte fattar ett smack varför en motor startar pga att den får bensin. El fattar jag heller inte ett smack av...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".