Robert Loeffel, informationsvansvarig Kronobergspolisen. Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio
Markaryd

Förtejpade larm och lång tid innan polis larmades

1:34 min

Kläder för upp emot 100 000 kronor stals i natt när Lindbergs klädbutik i Markaryd hade inbrott. Tjuvarna hade bland annat lyckats undvika flera av larmen genom att ha besökt butiken i förväg och tejpat för dem.

Men strax efter kockan tre i natt utlöstes ändå ett av dem, berättar Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

– Då kallades en väktare till platsen, som sa sig vara där fyra, fem minuter efter larmet. Då fanns inga tjuvar kvar i butiken, den var helt upp och nedvänd och väktaren kunde med blotta ögat se att massor av kläder var stulna.

Tjuvarna ser också ut att ha varit och rekognoserat i butiken någon gång före inbrottet och manipulerat vissa larm genom att tejpa över dem.

Markaryd har varit utsatt för många butiksinbrott, bland annat där tjuvarna använt bil som murbräcka, en typ som minskat med uppsättandet av olika betonghinder. Tjuvarna har ofta kakylerat med liten polisiär närvaro i Markaryd, men den här natten fanns polis på plats:

– Jag kan inte säga exakt var patrullen fanns vid det här tillfället, men det är ju tråkigt att det dröjde 40 minuter efter larmet tills dess att polis kontaktades. Det är ju en sak som den som har larmet har gjort upp med larmbolaget om vilka åtgärder som ska vidtas när larmet går.

Kläder för upp emot 100 000 kronor uppskattas ha blivit stulna, mest märkesjeans och märkeströjor och märkesskjortor.

Det är ännu oklart hur tjuvarna fått upp den dörr till butiken som hittades öppen.

– Hur man har forcerat eller om man haft nyckel har vi ingen kunskap om ännu, säger Robert Loeffel.

Den tekniska undersökningen av brottsplatsen som väntas bli klar under eftermiddagen kan komma att ge mer information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista