Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

"Viktigt att spara även på den politiska verksamheten"

Erik Wångmar: "Det är lite problematiskt"
3:56 min

Sparar man på annat så är det viktigt att också spara på den politiska verksamheten, säger statsvetaren Erik Wångmar om Regionförbundet Södra Smålands ökade politikerkostnader.

– De totala kostnaderna för politikerna ligger under fem miljoner så det är ju inte några jättestora belopp men naturligtvis är det så att sparar man på annat så är det symboliskt viktigt att spara även på den politiska verksamheten så att den inte är fredad för det retar folk ordentligt, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Roland Gustbée (M), ordförande i regionstyrelsen sa tidigare så här om att politikernas arvodeskostnader och andra ersättningar ökat med 1,5 miljoner kronor de senaste åren:

– Jag tror folk accepterar det. Så länge de får en bra verksamhet så tror jag man kan acceptera att det finns en demokratiskt representation.

Erik Wångmar menar att Gustbée delvis har rätt.

– Han har rätt i att demokratin måste få kosta men det som gör det problematiskt här är att det är en dubbelorganisation. Vissa andra har slagit ihop landstingen och regionförbunden till en enhet och då blir det lägre politikerkostnader.

Vad säger du om att politikerna nyligen beviljade sig själva pensionsavtalen?

– Det är alltid så att politiker själva tar besluten om sina pensionsavtal så det är det normala. Det blir lite problematiskt i den mån de har rätt till pension i kommun eller landsting men jag antar att det sker någon typ av samordning mellan pensionerna så att man inte kan få sådana pensionsavtal separat utan att det räknas av men jag har inte sett regelverket i detalj så jag kan inte svara på det.

Men avtalen innebär att vissa kan gå redan vid 50 och sedan slippa söka jobb, hur ser du på det?

– Det är inte riktigt bra med tanke på hur det fungerar på övriga arbetsplatser.

Klicka på ljudklippet ovan för att lyssna på hela intervjun.

Entrén till Regionförbundet Södra Småland. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio

#link=350710#

#link=350712#

#link=350711#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".