Lena Johannesson är upprörd. Foto: Emma Kvennberg/SR
Växjö

"Det var som ett slag rakt i ansiktet"

1:38 min

Den före detta kristdemokraten Lena Johannesson kom inte in i kommunhuset i går. Hennes nyckel hade utan förvarning blivit avkodad. Johannesson har tidigare blivit utsparkad ur Kristdemokraterna i Växjö efter att ha röstat emot sina partikollegor. Och det som har hänt nu - det gör henne upprörd.

– Det var som ett slag rakt i ansiktet. Är detta någon slags utmobbning eller vad är det? I så fall är den i högsta graden, för där stängdes dörren. Först så blev jag faktiskt väldigt kränkt, men sen gick det över till att jag blev arg. Jag vet inte vad det är för något, om de ska försöka få mig att backa, eller vad det här handlar om, säger Lena Johannesson.

Bakgrunden ligger i frågan om de kommunala bostadsbolagen Växjöhem och Hyresbostäder skulle slås ihop eller inte. I den frågan röstade Johannesson nej - tvärt emot vad Kristdemokraterna och resten av majoritetsalliansen röstade.

Efter det här valde KD i Växjö att inte se Johannesson som representant för paritet - och senare sa hon själv upp sitt medlemskap i partiet och blev en så kallad "politisk vilde", då hon fortsätter som ledamot i kommunfullmäktige och i sina övriga förtroendeuppdrag.

– Jag kan förstå att de inte vill ha mig i den korridoren där politikerna sitter. Det har jag inga problem med alls. Men jag förstår inte grejen, de kan ju faktiskt informera mig, säger hon.

Men det visar sig nu att Lena Johannesson kommer in i kommunhuset igen. Kommunchefen Ove Dahl berättar att det bara var vissa delar som Johanessons kort skulle begränsas till. Men någonting gick fel i kommunikationen mellan Kristdemokraternas gruppledare i Växjö och Ove Dahl själv:

– Det blev ett missförstånd. Det skulle ju givetvis behållits sammanträdesrum och så. Det fanns ingen som helst tanke på att göra den här begränsningen, utan det var bara den delen som handlade om tillgång till de lokaler där KD och andra politiker sitter, säger Ove Dahl, kommunchef i Växjö.

Michelle Hallberg/Sveriges Radio
michelle.hallberg@sverigesradio.se

#link=350624#

#link=350625#

#link=350626#

#link=350627#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista