Fredrik Wallertz, Landstinget Kronoberg. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

"Det handlar om två skilda kulturer"

1:10 min

Bara drygt hälften av alla de läkarintyg som skrevs ut i Kronoberg i december och januari klarade Försäkringskassans krav för sjukskrivning. Fredrik Wallertz ansvarar för förbättringsarbetet på Landstinget Kronoberg och menar att läkarna och Försäkringskassans handläggare måste bli bättre på att kommunicera.

Varför är det så svårt för landstinget och Försäkringskassan att kommunicera?

– Det handlar om två skilda kulturer. Försäkringskassan lokalt här i Kronoberg och landstinget har nära samarbeten där vi ständigt jobbar med de här frågorna, säger Fredrik Wallertz som ansvarar för förbättringsarbetet på Landstinget Kronoberg.

– Den senaste mätningen visar ändå att Landstinget Kronoberg trots allt ligger över riksgenomsnittet och jämfört med förra året så går vi trots allt åt rätt håll, vi har ökat med en procent.

Hur drabbas den enskilda av kommunikationssvårigheterna mellan landstinget och Försäkringskassan?

– Den enskilde kan drabbas genom att det blir en fördröjning av Försäkringskassans beslut vilket medför att man inte får någon sjukpenning, säger Wallertz och berättar att landstinget nu satsar på utbildning för ST och AT-läkare.

Klicka på ljudklippet för att höra hela intervjun.

Foto: Karin Markhede/Scanpix.

#link=350736#ut i Kronoberg i december och januari klarade inte Försäkringskassans krav. Av de 474 intyg som lämnades in så blev 202 underkända, visar en undersökning.#link=350737#

#link=350665#

Andel godkända läkarintyg per landsting

Kalmar: 63.8 %

Kronoberg: 57.4 %

Jönköping: 54.8 %

Blekinge: 57.6 %

Källa: Försäkringskassan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista