Sverigedemokraterna har enligt Håkan Engdahl kontaktats av alliansen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Växjö

SD: "Alliansen har kontaktat oss"

SD: "Det vore väl tjänstefel att inte ta kontakt med oss"
1:18 min

Den borgerliga styrande majoriteten i Växjö har kontaktat Sverigedemokraterna för att försöka få stöd för försäljningen av 1000 kommunala lägenheter. Detta enligt SD:s företrädare Håkan Engdahl.

Sverigedemokraterna med sina två mandat blir troligen vågmästare i frågan som väcker så starka känslor och som vållat så starka protester inte minst hos studenterna.

Det politiska läget förändrades efter att kristdemokraten Lena Johannesson meddelat att hon tänkte stödja oppositionens ”nej” till försäljning. Frågan bordlades på det fullmäktigemötet och ska upp igen den 23:e april.

Enligt Sverigedemokraternas företrädare har den styrande alliansen nu kontaktat partiet för att få stöd. Håkan Engdahl (SD) svarar så här i ett mail på frågorna som P4 Kronoberg ställer.

Vad jag förstår är SD vägmästare här och jag undrar om den borgerliga alliansen kontaktat SD för att sondera terrängen om vad ni står?

"Ja vi har pratat med förespråkare för alliansen. Det vore väl närmast att kalla det tjänstefel att inte ta kontakt med oss när vi nu står som troliga vågmästare. Från oppositionen har det däremot varit alldeles tyst. Alldeles uppenbart är det viktigare att inte prata med oss än att försöka få majoritet i denna fråga."

Ni gjorde gemensam sak med den borgerliga alliansen när frågan om sammanslagningen av bostadsbolagen var uppe på fullmäktige senast. Kommer ni att göra det även när det gäller försäljningen?

"Vi har ingen egentlig insyn i vare sig nämnder eller styrelser i kommunen då vi saknar platser där. Det innebär att vi får leta fram information på annat håll för att kunna ta ett ansvarsfullt beslut i fullmäktige. Det gäller trots allt mer än 1000 lägenheter och många kommer att bli påverkade av affären. Vi inväntar en del uppgifter men som vi ser det så finns det både för- och nackdelar med affären och vi kommer att väga dessa emot varandra" skriver Håkan Engdahl.  

Det moderata kommunalrådet Bo Frank varken bekräftar eller dementerar Sverigedemokraternas uppgifter. Här är hans mailsvar på P4 Kronobergs fråga.

Jag har frågat SD om alliansens företrädare har sonderat terrängen med SD inför fullmäktigemötet om försäljningen av lägenheterna och fått svaret att de har alliansen gjort. Stämmer det?

"Jag svarar aldrig på hur alliansen arbetar internt. Vem vi informerar och överlägger med! Vi är en allians som består av fyra partier. Varken fler eller färre!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".