1 av 3
Nyfödd bebis. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 3
Annika Hull Laine, chef för landstingets barn- och kvinnocentrum. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio.
3 av 3
Karin Jisborg Hultgren, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg. Foto: Roger Bergvik/SR
Kronoberg

Mer resurser utlovas till BB/Förlossning efter kritik

1:31 min

Trycket på BB/Förlossning i Växjö har varit mycket hårt den senaste tiden. Både blivande föräldrar och barnmorskor har varit kritiska. Men nu lovar Annika Hull Laine, chef för landstingets barn- och kvinnocentrum, att BB/Förlossning ska få mer resurser.

– Jag kan inte uttala mig om hur mycket pengar eller hur många tjänster det handlar om, men vi kommer att förstärka, säger Annika Hull Laine.

Vi har tidigare berättat om blivande föräldrar som skickats till andra landsting för att föda eftersom det varit fullt på BB/Förlossning i Växjö. En kvinna har också skrivit en insändare där hon berättar att hon uppmanades att stanna hemma in i det längsta trots att värkarbetet hade kommit igång eftersom det var fullt och också kö på BB/Förlossning i Växjö. Även barnmorskorna har slagit larm om att de inte hinner med och att det drabbar de som ska eller har fött barn.

– Vi har lyssnat på verksamhetsföreträdarna och ser också nationellt att det föds fler barn. Självklart spelar det roll att vi får kritik, säger Annika Hull Laine.

Men varför har ni inte gjort den här förstärkningen tidigare, man vet ju långt i förväg hur hårt trycket på förlossningen kommer att bli?

– Vi har förstärkt successivt, men det har ju ändå inte räckt till.

Exakt hur mycket extra resurser BB/Förlossning nu kommer att få vill Annika Hull Laine inte säga i dag. Men förstärkningen kommer att märkas redan under våren säger hon. Och från fackligt håll är man mycket nöjd med beskedet.

– Det är ett fantastiskt viktigt och bra besked från arbetsgivaren, att de så tydligt lyssnar på de signaler som vi har fört fram här om en orimligt situation för de födande kvinnorna. Sedan få vi ju i dialog med arbetsgivaren följa hur det här tar sig uttryck konkret, säger Karin Jisborg Hultgren, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg.

Tvingades åka tio mil med förlossningsvärkar

#link=351047#på förlossningen i Växjö blev de portade. De fick istället åka med egen bil till Karlskrona - trots att värkarna hade börjat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista