Kay Kojer, verksamhetsutvecklare produktionsavdelningen på Skatteverket. Foto: Skatteverket
Kronoberg

"Det beror på den mänskliga faktorn"

1:36 min

Bengt Ekstrand från Växjö fick någon annan persons deklaration. Att personer får sin deklaration inplastad med någon annans inkomstuppgifter och skickad till en annan adress är oerhört ovanligt, enligt Skatteverket.

– Det beror på den mänskliga faktorn, säger verksamhetsplaneraren Kay Kojer.

P4 Kronoberg berättade tidigare idag om Bengt Ekstrand deklaration som skickades till en annan adress och den låg i samma paket som någon annans deklaration.

För ett år sedan var dessutom hans sambo Britt-Marie Lingmerth med om det här.

– Jag tycker att en gång är väl okej men att det sker två gånger i samma hushåll är slarvigt, säger hon.

Även Bengt Ekstrand är kritisk:

– Det kan vara känsliga uppgifter som når en annan person så jag tycker att Skatteverket måste göra något åt det här problemet.

Anledningen till att det här sker är enligt Kay Kojer att det blir fel i tryckeriet.

– Det handlar om ett mänskligt fe. Deklarationerna trycks i stora rullar. Om papperet på rullarna går av kan det vara så att någon har matat in de olika delarna på pappersrullen fel och då blir det på det här sättet, säger han.

Kay Kojer säger att det här är väldigt ovanligt och han beklagar att det har drabbat Bengt Ekstrand Britt-Marie Lingmerth.

Att det har drabbat ett och samma hushåll två gånger tycker han är anmärkningsvärt

– Sannolikheten säger att det inte ska kunna inträffa eftersom jag kan räkna de här fallen på mina händers alla fingrar. När den här typen av incidenter inträffar tittar vi över våra rutiner, säger Kay Kojer.

Billy Abraha

billy.abraha@sverigesradio.se

Någon annan fick Bengts pension

Deklaration

#link=350821#väntade på sin deklaration. Men den var inplastad med någon annan persons inkomstuppgifter och hamnade på fel adress.

#ljud=4516313#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista