1 av 2
Många däck i omlopp just nu. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
2 av 2
Jon Samojila på Nybergs däckservice. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
Småland

Tre dagar kvar - många däck att byta

Jon Samojila: Ganska kaotiskt"
1:06 min

Senast på måndag måste dubbdäcken på våra bilar bytas ut. Och det är många som väntat in i det längsta. Med bara några dagar kvar så är det sex gånger fler bilägare än vanligt som ännu inte bytt.

På många däckföretag råder nu kaos. Jon Samojila är avdelningschef på Nybergs bils däckservice i Jönköping och där har man det tuffare än vanligt just nu.

– Just nu är det ganska kaotiskt, för alla ska ju skifta, för 15:e är ju sista dagen för att skifta från vinterdäck, just nu är det ganska tuffa tider för vår del.

Är det kö?

– Ja, det är ganska lång väntetid.

Den långa vintern har gjort att många väntat med att byta ut dubbdäcken så länge som möjligt. Jon Samojila säger att de nu har över 600 bilar kvar att byta däck på. Normalt brukar det vara 100 bilar kvar vid den här tiden på året.

Att så många väntat gör att en del av dem kommer vara tvungna att ha kvar dubbdäcken efter den 15 april också. Jon Samojila hoppas att polisen har överseende med det.

– Folk har inte vågat skifta innan och jag hoppas väl att polisen tar lite hänsyn till detta, att vintern varit långdragen.

Hur gör ni för att hinna med?

– Jobbar över, maxar tiderna, har längre öppettider, ja, det är bara till att hugga i.

Maria Franzén, P4 Jönköping

Mer om dubbdäcksbyten hör du i P4 Morgon på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".