Modellen är under omgörning. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Kost

För många potatisar i tallriksmodellen

Ta bort energi från tallriksmodellen, kräver nutritionisten Britt-Marie Dahlin, som var den som uppfann modellen 1976. Enligt henne bör modellen anpassas till en alltmer stillasittande livsstil.

Framför allt måste mängden energi minskas, skriver Svenska Dagbladet.

 – Tre stora potatisar är alldeles för mycket, konstaterar Dahlin.

Det var 1976 då Britt-Marie Dahlin arbetade på Scan som hon kläckte idén till modellen.

I dag, 37 år senare, sprider Livsmedelsverket fortfarande den gamla varianten av modellen. När tidningen kontaktar myndigheten, visar det sig att modellen redan är under omgörning.

– Vi har faktiskt just börjat titta på om tallriksmodellen behöver förändras, men Britt-Marie Dahlin tycks ligga steget före oss, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet, till tidningen.

Enligt Britt-Marie Dahlin bör andelen potatis/ris/pasta minskas till förmån för grönsaker och rotfrukter, mindre energi, mer vitaminer och mineraler.

Halva lunchtallriken i skolan ska bestå av grönsaker och rotfrukter och den andra halvan ge energi och protein. I hennes egen modell från 1976 gav hon var sin tredjedel till proteiner, vitaminer/mineraler och energi.

I praktiken fungerar tallriksmetoden så att skolmatsalens personal lägger upp en välbalanserad portion på en tallrik som ska fungera som riktmärke när eleverna själva serverar sig lunch.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".