På RFSL är man positiv till att studien har gjorts. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Homosexuella har svårare att få jobb

2:22 min

En studie som forskare vid bland annat Linnéuniversitetet i Växjö har gjort visar att i områden där attityden till homosexualitet är mer negativ har också homosexuella svårare att få jobb.

De tre forskarna som har utfört studien har forskat i ämnet tidigare och utgått från siffror som Statens Folkhälsoinstitut tagit fram över allmänhetens attityd till homosexualitet län för län. Man kunde i den senaste studien se att det finns ett samband mellan attityden till homosexualitet och hur de missgynnas på arbetsmarknaden.

– Attityderna mot homosexualitet slår igenom även på arbetsmarknaden för homosexuella, de har svårare att få jobb och får lite lägre inkomster, säger Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Mats säger att det kan vara så att de som anställer tar hänsyn till vilken attityd som medarbetarna och kunderna har. Så även om de själva inte har en negativ attityd till homosexuella så vägs den sexuella läggningen in när de ska anställa.

I tidigare undersökningar har man även sett att diskrimineringen varierar mellan olika yrkesgrupper.

– Framförallt är det så att män som är homosexuella diskrimineras i traditionellt manliga yrken. Så det finns en könsdimension här men vi ser det inte i denna undersökningen, säger Mats Hammastedt.

På RFSL man positiv till att studien har gjorts. Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL och hon är inte överraskad över studiens resultat.

– Att man ser en koppling mellan mätbar diskriminering på arbetsmarknaden och andra attityder från samma regioner mot HBT-personer är inte så överraskande. Diskrimineringen har sin grund i attityder och fördomar, säger hon.

Dan Eliasson

dan.eliasson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista