Martin Myrskog, tillförordnad landstingsdirektör i Kronoberg. Foto: Peter Bressler
Kronoberg

Stort kompberg bland läkarna

"Det är en stor siffra som är ett bekymmer för oss"
1:26 min

Läkarna i Kronoberg har ett enormt berg med komptid att ta ut - sammanlagt 148 000 timmar. Och i förhållande till folkmängd är det mest i hela landet, enligt tidningen Dagens Samhälle.

– Mycket bottnar i den läkarbrist vi haft under ganska lång tid vilket har gjort det svårt för oss att erbjuda dem ledig tid i motsvarande grad, säger Martin Myrskog, tillförordnad landstingsdirektör i Kronoberg.

Vid årsskiftet hade de cirka 500 läkarna inom landstinget Kronoberg sammanlagt 148 000 timmar att ta ut i kompledigt för den tid de jobbat under jour eller beredskap. Det är en fördubbling sedan 2005 och motsvarar ungefär 78 heltidstjänster under ett år.

– Ja, det är ju en väldigt stor siffra som är ett bekymmer för oss naturligtvis och som vi måste hantera, säger Myrskog.

Landstingets skuld till läkarna ligger på motsvarande 79 miljoner kronor, pengar som enligt Martin Myrskog sätts av efter hand. I förhållande till folkmängd är Kronoberg det landsting i landet som har den största övertidsskulden till läkarna, 425 kronor per invånare, enligt tidningen Dagens Samhälle.

Ett sätt att komma ifrån kompberget skulle kunna vara att schemalägga läkarna i större utsträckning, men enligt Martin Myrskog är läkarna för få och det behöver heller inte bli billigare, säger han.

– Det har ju att göra med den belastning som uppstår nattetid, det är ju inte säkert att en schemaläggning behöver bli billigare än att man faktiskt går på det avtal som finns i dag.

Vad kan ni göra för att komma till rätta med kompberget på sikt?

– En del är ju att se till så att vi kan rekrytera tillräckligt med läkare så att vi kan erbjuda ledig tid, sedan är det naturligtvis en diskussion vi måste föra med tillsammans med Läkareförbundet för att skapa en rimligt arbetsmiljö för våra läkare, säger Martin Myrskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".