På SEA glasbruk tillverkas glaset sedan 2007 i Spanien, Turkiet och Kina. Arkivfoto: Sandra Skeppar/Sveriges Radio.
Glasriket

Glasbruken inte så småländska som de vill framstå

1:36 min

Trots att AB Glasriket marknadsför sina produkter som småländska är de i själva verket inte alltid tillverkade eller blåsta här. Men detta skapar inte problem med marknadsföringen menar AB Glasriket.

Det handlar framförallt om varumärken som Orrefors och Kosta Boda men också SEA. När det gäller SEA glasbruk tillverkas sedan 2007 glaset i Spanien, Turkiet och Kina fast det markandsförs som svenskt glas eftersom designen är svensk.

Såhär står det på glasriket.se:

"Ända sedan starten 1956 har det skapats tidlösa klassiker här på SEA glasbruk, alltid med form och funktion i en skön kombination." 

Men att det inte framgår att glaset, som i marknadsföringen andas genuint småländskt, i själva verket inte är tillverkat eller blåst i våra småländska hyttor tycker inte AB Glasrikets VD är konstigt.

– På en sådan här sajt kan man ju inte gå in på var produkterna är tillverkade. Det är ju inte vårt fokus, utan vårt fokus är ju att berätta vad du kan se och uppleva i Glasriket, säger Stine Breum Appelqvist, vd för AB Glasriket.

Men om man skulle berätta att majoriteten görs utomlands, hade det varit positivt eller negativt?

– Självklart så som du vänder det, när man bara rabblar upp det som inte görs i Glasriket, då blir det självklart negativt. Men jag tycker det är mycket behändigare och smartare, och faktiskt ur kundsynpunkt trevligare, att tala om vad kan du uppleva i Glasriket, svarar Stine Breum Appelqvist.

Är detta något ni kan tänka er att ta upp i framtida texter? 

– Det är i så fall om bruken väljer att berättar om det här, det får de ju självklart välja om de vill göra, säger Stine Breum Appelqvist.

P4 Kronoberg/P4 Kalmar

Fråga

Snart blåses det småländska glaset utomlands

En nystädad glashytta i Kosta dagen före kungaparets besök. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio

#link=351044#från Orrefors Kosta Boda kommer snart blåsas utomlands. Under nästa år kommer glasbrukens tillverkning flyttas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista