Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Sallad med olika sorters kål och riven parmesan. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 2
Gräddig råkräm med bär och kaksmulor i vackra glas. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Sallad på fyra sorters kål

Anton Lövgren är dagens kock och han har komponerat en tvårättersmeny som passar bra att ta med på försommarens första picknick. Det blir en sallad på fyra sorters kål med parmesan, vitlöksmayo och vinägerfläsk. Som avslutning en lättgjord dessert på rårörda bär.

Kålsallad

Blomkål ½ huvud
Savojkål 1/3 huvud
Svartkål eller spetskål 1/3 huvud
Brysselkål eller romanesco 200g

Skär ner kålen i mindre bitar. Blanchera dem sedan i välsaltat vatten tills de är mjuka. Det gör inget om det är ett litet tuggmotstånd. När dem är färdiga så skölj av dem i kallt vatten.

Vitlöksmayo

3 äggulor, 8dl rapsolja,1msk vitvinsvinäger, 1tsk salt, 1msk dijonsenap, riven parmesan efter smak, vitlök efter smak, några drag med pepparkvarnen.

Vispa först ihop äggulorna, vinägern, salt och senap. Slå sedan i oljan droppvis till en början så att majonäsen tjocknar. När den blivit tjockare kan man hälla i oljan lite snabbare. Smaka sedan av den med övriga ingredienser, parmesan och vitlök.

Vinägerfläsk

Varmrökt fläsk 200g
Vitvinsvinäger 2dl
Strösocker 2dl

Skär ned fläsket i lika stora bitar som kålen. Stek dem sedan knapriga i en stekpanna med lite olja. Koka samtidigt upp och reducera ner vinägern och sockret. När fläsket är knaprigt så lägg det på en tallrik med papper och torka av det. När vinägern har blivit simmig så ta bort den från värmen och lägg ner fläsket. Täck över och låt helst stå över natten i kyl.

Krutonger (eller rostad mandel): Skär brödet i kuber och stek i en panna med smör, timjan och vitlök. Salta litegrann. Alternativt rosta skållad mandel i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Blanda sedan kålen krutongerna och vitlöksmajon samt fläsket i en bunke. Blanda väl och lägg sedan snyggt upp på ett fat eller tallrik. Garnera med lite hyvlad parmesan och några snygga örter typ persilja, körvel eller krasse.

Dessert:

Rårörda bär

4dl frysta bär (som man glömt att man har över från sommaren)
2dl socker

Rör bären tills sockret löser sig.

Råkräm

5 äggulor
1 dl socker
vaniljstång eller vaniljsocker
5dl vispgrädde

Vispa äggen, sockret och vaniljen poröst. Lättvispa grädden. Vänd sedan samman dem båda försiktigt. Det kommer se lite sprucket ut men det ska vara så.

Kaksmulor

2dl havregryn
2dl socker
2dl mjöl,
2dl smör
kokos

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".