Carina Pettersson, verksamhetechef vid akutkliniken och Erik Falk, akutläkare. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Landstinget Kronoberg

Akutavdelningar får högt betyg

1:38 min

Akutavdelningarna vid lasaretten i Växjö och Ljungby får tillsammnas mycket höga betyg jämfört med landets andra landstings akutvdelningar i en stor patientenkät som gjordes under hösten.

Bland de många områdena som frågorna gällt finns bland annat information och bemötande, ett område där resultatet blivit klart bättre unde senare år.

– Vi har arbetat mycket med frågorna om information och bemötande och de är ju glädjande att det nu tycks ha gett resultat. Men det finns säkert de som är missnöjda även nu, så vi kan inte slå oss till ro, säger verksamhetschef Carina Pettersson.

I rätt riktning

Patienternas svar när det gäller området smärtlindring har också gått i rätt riktning:

– Där har vi tidigare fått en del kritik så det känns ju mycket bra att det nu inte ser ut så.

1 400 kronobergare som besökt någon av länets båda akutavdelningar har fått möjlighet att svara på ett stort antal frågor om besöket. Ungefär hälften av de tillfrågade har svarat på frågorna.

I undersökningens helhetsbedömnig har patienterna vägt samman olika aspekter på vård och behandling. Och där ligger Landstinget Kronobergs båda akutavdelningar tillsammans på en andra plats strax efter Kalmar läns landsting.

Tydlig kommunkation

Erik Falk, läkare, menar att det blir extra viktigt med information och kommunikation med patienterna när det kör ihop sig på akuten:

– Då, när väntetiderna kan bli längre, måste man ha en mycket tydlig kommunikation med patienterna för att få förståelse för att till exempel allvarliga sjukdomstillstånd kan ändra prioriteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista