Mikael Anderfjärd. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Spelar för Syriens barn

2:41 min

Mikael Anderfjärd är VD och konstnärlig ledare för Sweden Aid Orchestra. Ikväll gör de en stödgala i Växjö tillsammans med Rädda Barnen till förmån för Syriska barn på flykt.

Sweden Aid Orchestra samlar orkestermusiker från Kungliga filharmonikerna, Göteborgsoperan och flera andra av Sveriges symfoni- och operaorkestrar för att engagera och samla in pengar till välgörenhet. Den här gången går alltså pengarna från Växjökonserten till syriska flyktingbarn.

Maria Möller är värd för konserterna och de som medverkar är bland andra operasångarna Matilda Paulsson, som kommer från Växjötrakten, och Per Håkan Recht.

– Det är fruktansvärt med över en miljon människor som är på flykt från konfliktdrabbade Syrien - och hälften av dem är barn. Det är de vuxna som krigar men det är barnen som får lida mest och många är livrädda, traumatiserade och hungriga, säger Mikael Anderfjärd.

Rädda Barnen är på plats i Syrien för att tillgodose grundläggande behovs som t ex mat och filtar. De jobbar också för att barnen ska få ha sina föräldrar nära, få hälsovård om det behövs och en skola att gå till och en barnvänlig plats där de kan leka och bearbeta sina upplevelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista