1 av 17
Carl Hector, Hanna Evelyndotter och Jacob Hector är snart färdiga.
2 av 17
En flera meter lång rulle avslöjar vilka artister som besökt Tyrolen.
3 av 17
Tommy Körberg...
4 av 17
Olle Olssons telefonbok säger en del.
5 av 17
I en ölburk kan man höra skrönor från dansmetropolen.
6 av 17
Carl Hector.
7 av 17
Hanna Evelyndotter
8 av 17
Jacob Hector
9 av 17
Här kan man höra hur det gick till när Kerstin och Mats träffades.
10 av 17
...eller Marianne och Ivan.
11 av 17
Hanna fixar med det sista små detaljerna.
12 av 17
Det gamla chokladhjulet är nu ett info-hjul om artisterna.
13 av 17
Det var överraskande när det INTE gick vilt till...
14 av 17
Grammofon som blivit dansbana.
15 av 17
Och sen har vi mycket nostalgi på väggarna.
16 av 17
Lyssna på hitlåtarna via gitarren...
17 av 17
Parkeringsplatsen var baren där man höll till i de här bilarna.
Blädinge

Anita Lindblom fick 4 673 kronor

Hör Pers besök på Tyrolen
15 min

Tyrolen i Blädinge är ett stycke svensk historia, större än vad många kanske tror. Och även om utställningen om Tyrolen ser liten ut till ytan så är den nostalgi av gigantiska mått. P4's Per Brolléus besökte den gröna cirkusvagnen som på lördag invigs i Museiparken i Växjö.

– Det är lite småpill kvar innan vi är helt klara, berättar Carl Hector då han finjusterar ljudsystemet som via en klassisk Tuborg-ölburk låter besökaren höra på svindlande historier om sådant som hände på nöjesplatsen Tyrolen i Blädinge på 60- och 70-talet.

– Och det hände en hel del våldsamma saker, påpekar Carls bror Jacob med ett illmarigt leende.

Lång artistlista

Någon meter bort, utsällningsvagnen är ju inte så stor, står Hanna Evelyndotter. Hon målar små detaljer på några skyltar som ska hjälpa besökaren att tränga sig ner i historien om en dansbana som förmodligen fört samman hundratals kronobergska par.

– Vi har hittat tre par och intervjuat dem om hur det gick till när de träffades. Och dessa intervjuer kan man alltså lyssna på här inne i cirkusvagnen. En liten pärla i utställningen, påpekar Jacob.

En annan fascinerande detalj, välgjord som allt annat i utställningen, är "rullen" som listar alla artister som besökte Tyrolen på 60- och 70-talet.

Telefonbok

– Jag har inte räknat dom, men jag tippar på att det är 200 artister. Alla, verkligen alla, stora artister som turnerade i Sverige på den här tiden kom till Blädinge, säger Carl och vevar fram bokstaven J där man direkt kan läsa Jerry Williams, Jokkmokks-Jocke och Jigs.

I en byrålåda ligger artistkontrakten som avslöjar att Anita Lindblom med kvartett fick 4673 kr för ett uppträdande 1965. Ovanpå byrån ligger Tyrolenskaparen Olle Olssons telefonbok med namn och nummer till så gott som alla den tidens stora artister.

Invigning av utställningen sker på lördag i Museiparken i Växjö.

– Sedan har vi öppet en vecka innan utställningen ska rulla tillbaka till Blädinge och därefter dyka upp på lite olika ställen under sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".