Familjeekonomen Bodil Hallin Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

"Vänta inte till sista sekunden med deklarationen"

7:05 min

Familjeekonomen Bodil Hallin gästade förmiddag i P4 och pratade vårtecken. Förrutom prat om vårbudgetpropositionen så handlade det mycket om deklarationer. Bland annat om nyheter kring årets deklaration och att det kan vara smart att göra deklarationen i god tid.

En av nyheterna med årets deklaration är att gränsen för reseavdrag till och från arbetet höjs från 9000 kronor till 10000 kronor per år.

Det har införts en ny skattereduktion för gåvor till välgörenhetsorganisationer. Då minskar din skatt till 25 procent av gåvans värde. Högsta gåvobelopp som ger skattereduktion är 6000 kronor per år.

Schablonavdraget vid uthyrning av bostad är höjt från 18000 kronor till 21000 kronor per år.

– Vänta inte in i det sista. Deklarera nu i helgen. Det är lättare att komma fram till skatteverkets telefon nu om man behöver hjälp, säger Bodil Hallin.

När det gäller att deklarera på papper eller elektroniskt så tvekar inte Bodil om vad hon väljer.

– Jag tycker det är klockrent att deklarera elektroniskt. Dels får man tillbaka pengarna tidigare och så minskar risken att göra fel väldigt mycket. Man får mycket hjälp när man deklarerar elektroniskt, säger Bodil Hallin.

Lyssna på vad Bodil hade mer för något att säga om deklarationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista