2018 kan e-röstning bli aktuellt. Foto: Lars Pehrson/ SvD/ Scanpix.
Politik

Problem med e-röstning måste utredas

I valen 2018 kan det bli möjligt att e-rösta. Men bara på prov och bara som komplement till vallokalerna. Många problem återstår att lösa.

Hur skyddar man valhemligheten om e-röstning införs i Sverige? Och hur hindrar man att någon utsätts för tvång om röstningen sker hemma vid datorn?

Det är frågor som den parlamentariska vallagskommittén vill att en ny utredning ska se över, så att e-röstning ska kunna testas 2018.

-Säkerhetsfrågorna är många, sedan är det kostnadsaspekten. Man får väga det mot vilka fördelar man får, säger justitieminister Beatrice Ask (M), som precis som kommittén tycker att den modell som Norge valt är värd att studera.

Hon konstaterar att det är mer komplicerat att rösta på nätet än att exempelvis deklarera på nätet.

-När man deklarerar kopplar man ihop namn och handling, men det är just det vi inte ska göra i ett röstningsförfarande, säger Ask.

Fördelen med e-röstning är framför allt att tillgängligheten ökar om väljarna inte behöver ta sig till en vallokal och på sikt kan ekonomiska besparingar göras.

Miljöpartiet reserverar sig mot kommitténs förslag, eftersom man tycker att riskerna är för stora.

Men Ask vill ha bred uppslutning om ändringar av röstsystemet ska göras längre fram, helst ska alla partier då vara överens.

Maria Davidsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".