Ikea. Foto: DRAGO PRVULOVIC/ SCANPIX
Älmhult

"Ikea har inget krav på motprestation"

12 min

Ikea skänker from i höst 16 miljoner kronor över två år till Älmhults kommunala grundskolor. Är det okej att för skolor att ta emot pengar från företag? Och vilka problem kan finns det med att företag skänker pengar till skolor?

– Det är en gåva från Ikea till oss. Det här är pengar som ska användas till olika utvecklingsarbeten i skolan och IKEA har inget inflytande på det pedagogiska arbetet och har inget krav på motprestation från våran sida, säger Älmhults centerpartistiska kommunalråd Elizabeth Peltola.

Hur ser det ut i skollagstiftningen när företag går in med pengar i skolor?

– Det står att man ska ha ett nära sammarbete med näringslivet, så det är ju inte så att det ska vara stängda dörrar mellan skolans värld och näringslivet. När företagen på olika sätt vill bidra ekonomiskt så är det så att det är skollagstiftningen som styr och att det är huvudmannen som bestämmer. Det får inte och kan inte ett företag bestämma.

Vad händer om företaget drar sig ur?

– Det här som grädde på moset. Det är inte till den ordinarie verksamheten de här pengarna går till, säger Peltola (C).

Varför skänker Ikea pengar till skolan? Finns det någon vinning i det?

– Det kan föra med sig fördelar på det sättet att Ikea helt enkelt vill att Älmhult ska ha en bra skola. Så att deras anställda vet om att i Älmhult finns det en bra skola, säger Bengt-Åke Gustafsson, som drivit forskningsprojektet "Varumärkta skolor" på Linnéuniversitetet.

Ser du några problem i det här?

– Så länge som skolledningen och kommunen ser till att man håller sig inom skollagstiftningen så tror jag inte blir några större bekymmer.

Kan det inte finnas någon risk med att skolan hamnar i en beroendeställning till Ikea?

– Möjligtvis skulle man kunna tänka sig att skolan nu spenderar mer. Och om pengarna uteblir så står man där med en annan ekonomi, avslutar Bengt-Åke Gustafsson.

Det verkar som att de flesta partierna i Älmhult tycker att det är bra att det kommer in pengar i skolan, men Vänsterpariets ordöfrande Jerker Nilsson hade gärna sett att pengarna kom någon annanstans ifrån.

– Med tanke på hur läget har varit i utbildningsnämnden i Älmhult är det svårt att vara något annat än positivt inställd till att det finns någon som vill stödja skolverksamheten. Under de senaste åren har skolan i Älmhult haft för lite pengar, säger Jerker Nilsson (V).

Skulle du hellre sett att pengarna kom någon annanstans ifrån?

– Ja, då hade risken varit mindre för att man hade behövt bekymra sig om att baktanken var någon annan än för barnens bästa. Men detta blir ju någon slags räddning för den styrande majoriteten som räddas undan en för snålt tilltagen budget för skolverksamheten, avslutar Nilsson.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista