1 av 4
En av alla verksamheter där tillsyn utförs är vid kyrkorna. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
3 av 4
Några av sakerna som Länsstyrelsen kollade på. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
4 av 4
... mycket att titta på.. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Kronoberg

Länsstyrelsen har tillsyn i länet

1:32 min

Länsstyrelsen har just nu en tillsynsvecka i länet. Man kontrollerar, både genom föranmälda och oanmälda besök, hur olika verksamheter följer lagar och regler.

Dennis Olsson på Länsstyrelsen är en av dem som åker runt och gör tillsyner.

– Länsstyrelsen har tillsyn på flera olika områden. I år så har vår länsledning tagit beslut att vi ska göra det här samordnat. Vi åker ut från alla olika funktioner och enheter på Länsstyrelsen och tillsynar ganska många olika delar av samhället. Förhoppningsvis har det den effekten att lagar och förordningar efterföljs som de ska, säger han.

Vilka områden kollar man på?

– Bland annat alkoholtillstånd, djurskydd, olika miljöfrågor och så vidare. Det är vårt ansvar att satsa på en sådan här vecka.

Det är inom flera olika områden som de ungefär 80 tillsynerna sker denna vecka. Ett av områdena är kyrkan där man tillsynar deras inventarier. Vår reporter fick följa med till en av kyrkorna som Länsstyrelsen besöker.

– Vi har ett antal frågor som vi går igenom med församlingarna - hur inventarier förvaras, vem som har ansvar för dem och om de har förmedlat den här informatioinen till Länsstyrelsen. Vi ska inte gå ut till kyrkorna och säga att de har fel eller rätt, utan vi vill föra en dialog och utpeka eventuella förbättringsområden, säger Dennis Olsson.

Mer om det här i Eftermiddag i P4.

Dan Eliasson/Sveriges Radio
dan.eliasson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista