Det råder brist på läkare i länet vilket kan hota patientsäkerheten menar ordföranden i Kronobergs läkarförening.Foto: Karin Markhede/Scanpix.
Kronoberg

"Läkarbristen hotar patientsäkerheten"

1:27 min

Att det sedan många år tillbaka råder en brist på läkare i Kronobergs län kan hota patientsäkerheten. Det menar Edvard Lekås, ordförande i Kronobergs läkarförening.

Vi har tidigare berättat om 25-årige Philip Holm som fått en stroke. Enligt honom har vården efteråt inte fungerat. Något som han till stor del anser beror på bristen på neurologer.

Edvard Lekås, ordförande i Kronobergs läkarförening, anser att det är så illa att bristen på läkare hotar patientsäkerheten.

– Vi upplever en tydlig brist. Jag vet inte exakt hur många läkare vi har brist på just här men det är ett antal stycken i alla fall. Ganska ofta handlar det om läkare med nyckelpositioner vilket gör att det blir besvärligt att bedriva vården med fullgod kvalitet.

På vilket sätt påverkar bristen er som jobbar?

– Det påverkar dem som kanske inte är specialister på ett visst område som är tvungna att täcka upp när det saknas specialister. Då blir det en osäkerhet som i värsta fall kan leda till en sämre vårdkvalitet för patienterna.

Klicka på ljudklippet ovan för att lyssna på hela intervjun.

Philip drabbad av läkarbristen

Philip Holm i Tingsryd drabbades av stroke och möte hela tiden nya läkare i vården. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio

#link=351347#i Kronobergs län är Philip Holm från Tingsryd. Förra sommaren fick han en stroke.

– De läkare jag mötte under den tiden sa själva att de var för få och att de inte hann med sina jobb. Många var väldigt stressade.

Läs också: #link=351346#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista