Miroi i Växjö. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Kritik mot Miroi i Växjö

6:26 min

Efter att vi under måndagen berättat om utbildnings- och jobbcoachföretaget Miroi i Oskarshamn där lärare inte har tid, lärare som inte är närvarande och elever som ägnar dagarna att titta på film och surfa på nätet, så har flera personer vittnat om att det är lika illa ställt på Miroi i Växjö.

Efter att alliansen kom till makten 2006 infördes en Jobb- och utvecklingsgaranti som innebar att långtidsarbetslösa skulle erbjudas nya sätt att komma in i arbetslivet. Samtidigt bjöds privata företag in som ett komplement till arbetsförmedlingen.

Och Miroi är ett av de företagen. 2011 vann de med sitt låga anbud stora delar av utbildningsmarknaden när Arbetsförmedlingen upphandlade. Miroi har kritiserats i omgångar och från olika håll i landet har arbetslösa vittnat om stora brister.

Nu senast i Oskarshamn där vi idag hör om lärare som inte har tid, lärare som försvinner stora delar av dagen och elever som ägnar dagarna att titta på film och surfa på nätet. De arbetslösa trodde att de skulle få en utbildning som skulle leda till jobb. Men det de fick var något som mest liknar en förvaring av arbetslösa.

Efter att P4 Kronoberg berättade om detta i går har flera lyssnare som själva varit inskrivna på Miroi i Växjö hört av sig. Och de är kritiska. Lena är en av dem.

Hennes son fick ingen hjälp av Miroi när han var 19 år. Efter några månader tröttnade han och sökte jobb i Norge som han också fick.

– Han fick ingen hjälp av Miroi. De satt bara och tittade på film på dagarna eller "arbetade hemma" och sökte jobb, säger Lena som inte vill framträda med sitt efternamn med hänsyn till sin son.

Efter att sonen fått jobb i Norge som han själv ordnat ville Miroi ändå tjäna pengar på honom genom att få honom att skicka in ett intyg till Miroi om att han hade jobb. Först förstod inte Lena varför, men när vi berättar att Miroi får 5 000 kronor för varje person i bonus om den arbetslöse fått jobb inom en månad som sedan räcker i två månader, blir hon upprörd.

– Det är ju inte klokt, han skaffade ju jobbet själv och så ska Miroi få pengar för det. Jag är fruktansvärt upprörd och arg för att våra skattepengar går till sådant här, säger hon.

En annan person som hört av sig till P4 Kronoberg som nyligen var på Miroi i Växjö under sex månader skriver så här: "För mig som varit arbetslös innan Miroi var detta meningslöst. Personalen hade inte tid med oss, det var dålig planering och under de sex månader jag var på Miroi träffade jag en jobbcoach endast 3 gånger. Pengarna kunde lagts på annat".

P4 Kronoberg har sökt Miroi i Växjö för att svara på kritiken. Hittills har de inte gått att nå för en kommentar.

Fakta: Coachbonus

Coachföretagen som jobbar enligt lagen om valfrihetssystem får betalt i tre steg: 5.000 kronor när coachningen startas, 5.000 när den avslutas – och till sist 5.000 som resultatersättning, ett slags bonus om den arbetslöse fått jobb inom en månad som sedan räcker i två månader.

Thomas Graf

Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
thomas.graf@
sverigesradio.se

0470-72 60 63
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista