Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Anmälningar i vården

Stort mörkertal kring anmälningar om fel i vården

Uppdaterat torsdag 30 maj 2013 kl 11.12
Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 05.20
Forskare: Det måste bli bättre
(1:51 min)
Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Många fler än vad som syns i antalet anmälningar drabbas av skador inom vården. Siffror visar att mellan tio och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada. Men bara ett fåtal skador anmäls och utreds.

– Vem skulle sätta sig på ett flygplan om man visste att det var tio procents risk att bli skadad? Då skulle ingen av oss sätta oss på ett flygplan men vi går till sjukvården med samma risk att bli skadad, säger Annica Öhrn som har doktorerat på hur sjukvården fångar upp när det går fel i vården.

Inte riskfritt

Det är inte riskfritt att gå till doktorn. Mellan tio och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada.

Det allra vanligaste är infektioner och därefter läkemedelsskador och sedan kirurgiska skador. De flesta skador är lindriga men i många fall krävs extra sjukhusvård. I fem procent är skadan så allvarlig att den inte går att bota, eller att den riskerar patientens liv.

Men det är långt ifrån alla skador som anmäls av sjukvården. Annica Öhrns forskning visade att bara i vart femte fall där patienten fått ersättning från patientskadeförsäkringen har vården gjort en egen anmälan, en så kallad Lex Maria-anmälan.

Förbättra vården

– Det visar ju att våra patienter i högre grad än sjukvården identifierar skador som inträffar, säger Annica Öhrn.

I Kronoberg gjordes 39 Lex Maria-anmälningar år 2011 och 186 patienter gjorde en anmälan till patientskadeförsäkringen.

Annica Öhrn menar att man i högre grad borde fånga upp patienternas berättelser om skador för att förbättra vården.

– När vi ser på de här studierna så ger ju patienternas rapportering en annan och en sannolikt mer sann bild av ett vårdskademönster än sjukvårdens bild. Och jag kan tycka att vi borde dra ännu mer nytta av patienternas rapporterning.

Annica Öhrn menar att antalet skador måste minska.

– En tioprocentig risk att bli skadad i sjukvården är ju inte acceptabelt.


Är du en av dem som drabbats? Hör av dig till Eftermiddag i P4 där du hör mer om ämnet! Kommentera här, mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Du kan även nå oss via våra sociala medier!

Allt fler anmäler fel

Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Allt fler anmäler fel inom vården. Klagomålen till Socialstyrelsen har ökat och i Kronoberg har antalet anmälningar till Patientnämnden tredubblats på tio år. Vanliga fel handlar om utblivna försenade eller felaktiga diagnoser.

Stress vanlig orsak

Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Stress och en pressad arbetssituation är vanligt när det blir fel inom vården. P4 Kronoberg har granskat 50 fall där Landstinget Kronoberg själva anmält att de allvarliga fel som drabbat patienter - och i en fjärdedel av fallen förklarar man med att personalen var stressad.

Tidsbrist inte alltid felet

Styrbjörn Östberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.

Tidsbrist och en stressad personal ligger bakom i en fjärdedel av de senaste årens allvarliga fel som drabbat patienter i Landstinget Kronoberg. Men landstingets chefläkare Styrbjörn Östberg menar att det handlar inte bara om en ökad bemanning för att få en säkrare vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".