René Jaramillo. Foto: Michelle Hallberg/SR
Växjö

Karl-Oskarskolan tar över JB-gymnasiet i Växjö

"En lokal prägel är viktigt"
1:23 min

Efter beskedet att friskolekoncernen JB Education lägger ner sina JB-gymnasier i Kalmar, Växjö och Ystad står det klart att skolorna tas över av Karl-Oskarskolan.

Under de senaste månaderna har JB-koncernen vänt sig till spekulanter inom friskolebranschen i Sverige för att hitta intressenter som kan ta över.

Och nu är det klart att Karl Oskar Utbildningar AB tar över JB-gymnasierna på de tre nämnda orterna. Bengt Eriksson är vd för Karl-Oskar Utbildingar AB.

– Vi tänker satsa på en mer lokal prägel och tror att det lokala är en viktig faktor för att kunna driva skolan på ett bra sät. Vi kommer att behålla lärarkåren till sora delar men vi kommer inte att behålla alla lokaler som JB-gymnasiet har idag, säger han.

Rene Jaramillo är kristdemokratisk ordförande i gymnasienämnden i Växjö kommun. Och han är mycket förvånad över att JB valt att lägga ned sina gymnasier, bland annat det i Växjö.

– Vi träffade skolans ledning så sent som förra veckan och då nämndes inget om några planer på aveveckling. Jag är mycket överraskad över detta och även besviken. Det handlar om våra barns utbildning och inte om att köpa och sälja potatis, säger han till P4 Kronoberg.

På JB i Växjö går idag 530 elever och man har 67 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".