1 av 2
Anders Ingemarsson är en av de boende vid Åsnen som kräver en bättre båt till brandstationen i Urshult. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Den befintliga båten på Urshults brandstation. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
TINGsRYD

Kräver bättre båt för sjöräddning på Åsnen

"Båten är för klent utrustad"
1:37 min

Efter flera tillbud på sjön Åsnen de senaste åren, flera av dem med dödlig utgång, kräver nu flera av de boende vid sjön att brandstationen i Urshult utrustas med en bättre och dugligare båt för sjöräddning och brandbekämpning.

Anders Ingemarsson bor i Rörvik på Vemboö vid Åsnen. Han har själv förlorat nära vänner till familjen vid en sjöolycka på Åsnen för ett och ett halvt år sedan. Det har fått honom, tillsammans med andra boende runt sjön, att tänka till om behovet av en ny bättre båt. Den båt som finns i bruk i dag är en medelstor vit plasteka utan nödvändig utrustning, menar Anders Ingemarsson. Bland annat saknas ljusramper för sökning i mörker.

– Den båt som finns i dag håller inte måttet och är inte utrustad för livräddning eller brandbekämpning, säger Anders Ingemarsson.

Området kring Åsnen drar varje år många turister och man talar om en kvarts miljon övernattningar i trakten om året. Snart drar också båtsäsongen igång som lockar många ut på sjön.

– Nu med Destination Åsnen och den blivande nationalparken lär det inte bli mindre folk som rör sig i och runt sjön, säger han.

Eftersom det finns ett stort behov av en ny bättre båt tänker Anders Ingemarsson och flera boende i trakten agera genom att dra in pengar till en ny båt.

– Ja vi har ännu inte startat någon insamling men jag tänker prata mer om det snart med länsstyrelsen, Tingsryds kommun och företagare kring Åsnen.

I trakten finns flera båttillverkare och en ny båt i aluminium skulle kosta 100 000 kronor vilket är den summa som skulle behövas.

– Jag tror att en ny båt skulle göra mycket för sjösäkerheten i Åsnen, visst det finns andra båtar i Ryd och Tingsryd som kan sättas in vid tillbud men det är brandkåren i Urshult som har lokalkännedomen och hittar bäst. Därför är båten så behövlig just här i Urshult som ligger hyfsat centralt vid Åsnen.

Om allt går som planerat hoppas Anders Ingemarsson och hans grannar att en ny båt kan vara inköpt och klar redan till sommaren.

– Ja, om vi får som vi vill. Till sommaren eller senast till hösten. Vi hoppas att räddningstjänsten ställer sig positiva till vår insamling av pengar till en ny båt, avslutar Anders Ingemarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".