Bökhults badplats i Älmhults kommun. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio
Kronoberg

Livräddare vill ha hjälp att rädda liv

Livräddningssällskapet: Det är ett lagkrav
1:12 min

Svenska Livräddningssällskapet vill ha hjälp av landets badgäster för att höja säkerheten vid sjöar och hav. Inför sommaren går man ut med information till både kommuner och allmänhet om vilken utrustning som ska finnas på badplatserna.

För några veckor sedan fick landets kommuner ett utskick där man fick veta vad som behövs på badplatserna för att kunna rädda liv. Om ytterligare någon vecka kommer information gå ut till allmänheten om hur man använder exempelvis en livboj eller stege som ska finnas vid bryggor och badplatser.

Finns det inte, ja då är förhoppningen från Livräddningssällskapet att man ska slå larm till kommunen.

Hur det ser ut längs våra stränder varierar kraftigt. En del kommuner tar sitt uppdrag på största allvar, men det gäller inte alla berättar Anders Wernesten som jobbar med vattensäkerhet.

– Det verkar som att man tror att det inte finns någon risk för drunkning i vissa kommuner, men vi vet ju att vatten finns överallt och det är faktiskt ett lagkrav att utrustningen finns på plats.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".