1 av 2
Sebastian Sadedin är med och driver en pressbyrå i centrala Växjö. Och han får berg med kastade kviotton i sin butik. Foto: Billy Abraha/ Sveriges Radio
2 av 2
Papperskviton - ett minne blott snart? Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Digitala kvitton allt vanligare

"Det här blir allt vanligare"
1:44 min

Snart kan papperskvittona vara historia. Idag finnas möjligheten att få kvittona digitalt till ett kvittokonto. Men Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk handel, tror att det här kommer bli ännu vanligare i framtiden.

Idag erbjuder olika webbplatser möjligheten att spara kvitton digitalt. Tanken är du på ett och samma ställe ska ha tillgång till alla dina kvitton, det handlar om ett slags kvittokonto.

För att det ska fungera måste du och butiken vara ansluten till samma webbplats, istället för att du får kvittot i handen skickas det till det här kontot.

Kunderna intresserade

--Jag är ganska övertygad om att det vi kallar digitala kvitton kommer mer och mer. Det är något som vi inom handeln är intresserade av, men även kunderna är intresserade av detta, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Han får medhåll av Therese Hult i Växjö som tycker att digitala kvitton låter som en bra idé.

--Det är mycket mer miljövänligt så det vore absolut ett bra alternativ. Det här skulle göra att man alltid hade de med sig kvittona, och det är bra om man ska lämna tillbaka något som man har köpt, säger hon.

Än så länge är det inte så många butikskedjor som är anslutna till kvittosajterna.

Många kvitton slängs

Sebastian Sadedin är med och driver en pressbyrå i centrala Växjö. Han är lite frågande inför hur sajterna egentligen fungerar och säger att hans butik inte använder sig av en sådan tjänst för tillfället.

Men han är generellt väldigt positiv till att ha digitala kvitton i framtiden. För som det ser ut nu slänger butiken väldigt mycket papperskvitton.

– Vi slänger ungefär två fulla sopsäckar med kvitton varje dag. Ur miljösynpunkt känns det väldigt fel att slänga så mycket papper, det är helt onödigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".