Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Magnus Rydberg visar ett block med ett lager av cellplast mellan lager av lättbetong. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Halland/Sverige

Lättbrinnande cellplast skapar oro

"Man bygger utan att tänka på brandskyddet"
1:47 min

Cellplast har blivit ett orosämne för brandkåren. Trots att materialet brinner ungefär lika effektivt som bensin så har det nämligen blivit vanligt som isolering i väggar och tak.


– Vi ser det som ett problemområde för vi har svårt att läsa branden när den sprider sig i cellplasten. Den brinner snabbt, samtidigt som den smälter och droppar, förklarar Magnus Rydberg, som är brandmästare på Räddningstjänsten i Halmstad.


Cellplast kallas ofta frigolit
, efter ett varumärke, och är ett välkänt material för svenskarna, till exempel i form av emballage. Eftersom materialet har goda värmeisolerande egenskaper och dessutom låg vikt, har det blivit ett vanligt isoleringsmaterial för husfasader och tak. Men dilemmat är alltså att materialet också brinner både snabbt och kraftigt.


Cellplasten kapslas som regel in, till exempel mellan lager av lättbetong. Men i praktiken händer det ändå ibland att cellplast i byggnader exponeras och börjar brinna, och det är det som nu vållar bekymmer för räddningstjänsten.

– Det kommer nog alltid vara ett problem för oss. Jag tror att cellplast kommer att användas till och med i ännu större utsträckning än i dag, konstaterar Magnus Rydberg.


Och för att användningen ska
skapa så lite problem som möjligt, så tycker han det är viktigt att de som bygger nytt eller renoverar med cellplast ser till att den byggs in så att den skyddas.

– Det gäller att se till så att man bygger in ett brandskydd genom att sektionera, så att branden blir så liten som möjligt.


Hur mycket vet de som bygger om riskerna med cellplast?

--  Tyvärr så reflekterar man inte över det utan man bygger utan att tänka på brandskyddet.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".