Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kronoberg

Personal ska utbildas för vård av döende patienter

"Anhörigas inflytande måste stärkas"
1:47 min

Nu ska all personal inom kommun och landsting i Kronoberg som jobbar med döende patienter erbjudas vidareutbildning. Det är en grundpelarna i det nya palliativa centrumet som nyss startat i Kronoberg.

– Det ingår i vårt uppdrag att erbjuda personalen i Kronoberg utbildning så att man kan bli så bra rustad som möjligt att möta patienter och deras anhöriga, säger Eva Benzein som är professor i vårdvetenskap och vetenskaplig ledare för Palliativt centrum för samskapad vård.

Svårt utbilda

Det är Linnéuniversitet och Landstinget Kronoberg som med hjälp av pengar från Kampradstiftelsen startat det som heter Palliativt centrum för samskapad vård. Vid sidan av forskning och utveckling av utbildningar är uppuppgiften just att utbilda för personalen, för att arbeta med döende patienter och deras anhöriga kan vara svårt:

– Det är en väldigt komplex vård som kan handla om allt ifrån att ge smärtlindring till att erbjuda stöd för anhöriga och underlätta de efterlevandes sorgeprocess, säger Eva Benzein.

Anhörigas erfaranhet

Statistik från Svenska palliativa registret visar att mellan 85 och 90 procent av de döende patienterna i Kronobergs län får lindring för symptom som till exempel smärta, ångest eller illamående - så ser det också ut i genomsnitt i landet.

Däremot ligger Kronoberg lite under genomsnittet vad det gäller att ge information till anhöriga och erbjuda samtal för efterlevande.

Uveckla vården

Och en hörnpelare i det palliativa centrumets verksamhet blir att ta vara på de anhörigas och patienters erfarenheter, för att på så sätt utveckla vården.

– Att stärka anhöriga och närståendes inflytande över vården, vi tycker att det finns mycket kvar att göra på den sidan, säger Eva Benzein.

Många dör ensamma på sjukhusen

Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.

Det är många fler som dör ensamma på länets lasarett än på kommunernas äldreboenden. På Älmhults äldreboenden väljer man att alltid låta någon vaka när slutet närmar sig för någon av de boende. Susanne Persson, sjuksköterska på Nicklagården tycker ingen ska behöva dö ensam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".