1 av 4
Angelica Bengtsson kikar i sin anteckningsbok där hon har skrivit upp 50 mål hon vill uppnå. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 4
Det är examensdags för Angelica Bengtsson, både i franska och i stavhopp. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 4
Hon lämnade inomhus-EM i Göteborg i tårar efter en missad finalplats. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
4 av 4
Nu är det dags för Angelica Bengtsson att på allvar ta klivet in i seniorvärlden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Friidrott

Examensdags för Angelica Bengtsson

Reportage: "Klart att jag drömmer om VM"
8:32 min

Angelica Bengtsson dominerade som junior. Dubbla JVM-guld, juniorvärldsrekord och ett prydligt personligt inomhusrekord på 4.63. Men nu är det dags att ta examen, både som friidrottare och som skolelev.

Egentligen tog Angelica Bengtsson på sig studentmössan redan förra året men hon var inte klar med alla ämnen. Så nu har hon återvänt till sin gymnasieskola Procivitas som ligger på Söder i Växjö.

Ett examensprov i franska väntar.

Med tanke på att du har bott i Frankrike sedan i höstas borde väl ett prov i franska gå ganska enkelt, eller?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Annars vore det ganska fail av mig. Men min tränare Damien Inocencio har lärt sig engelska så jag pratar ganska mycket engelska. Fast jag sms:ar på franska.

Hur har du utvecklats som stavhoppare sedan du flyttade till Frankrike?

– Jag har utvecklat många tekniska detaljer, som att ha rakare vänsterarm och vända mig snabbare och ansatsen börjar bli mer stabil. Jag tror att det jag lär mig i Frankrike ska få mig att hoppa högre.

Kvalgränsen till VM i Moskva i augusti är 4.60 - vad tänker du om den?

– Den ska jag klara. Det är klart att jag har drömt om att hoppa där. Jag slog undomsvärldsrekordet där, 4.47, så jag ser fram emot att tävla där.

Du hade stora framgångar som junior med bland annat dubbla JVM-guld och juniorvärldsrekord men som senior har det gått trögare - kan du känna dig stressad över att resultaten måste komma?

– Nja, det är väl mer att kan känner mig mer och mer besviken för varje tävling som inte går så bra. Och när jag blir besviken stoppar jag undan mina stavar väldigt hårt och det händer att jag sparkar på dem.

Hur är det med benhinnorna och handleden som du har haft ont i?

– Benhinnorna klagar inte längre. Handleden mår sämre men det är inget som är trasigt i den. Den protesterar ibland men jag har inte ont när jag tävlar.

4.40 är ditt årsbästa - hur tycker du att starten av säsongen har varit?

– Formen är där, det känns som tekniken finns där också men jag har inte hittat de rätta tävlingsstavarna. Man är mycket mer taggad på tävling än på träning. Men jag kommer att hoppa högre.

När du var 12-13 år skrev du upp 50 mål i en anteckningsbok. Tror du att du komer att uppnå alla mål under karriären?

– Ett mål är att vinna OS-guld och samtidigt slå Jelena Isinbajeva men hon har sagt att hon inte ska vara med på nästa OS, så det målet kanske jag inte uppnår. Men jag kan vinna OS-guld utan henne.

Hur säger man "jag vill vinna VM" på franska?

– Je voudrais gagner le champinonat de monde. Jag är inte jättesäker på att det är rätt, ha ha...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".