1 av 3
2 av 3
Frida Welin och Zeke Lumair är inte på Sweden Rock för första gången. FOTO: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
3 av 3
Martin Forssman som är vice VD för Sweden Rock. FOTO: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Norje

Bekvämlighet framgångsrecept för Sweden Rock

Bekvämlighet framgångsrecept för Sweden Rock
1:32 min

Idag drar Sweden Rock igång i Norje som numer räknas till en av Sveriges två största festivaler, efter att Peace and Love i Borlänge tvingats i konkurs. Se rockfansen headbanga loss.

– Vackert väder och mycket alkohol och lättklädda flickor i små jeans säger Zeke Lumair som besöker festivalen för andra gången. Frida Welin som det har blivit tradition för att komma till Sweden Rock konstaterar att det är det här vi lever för och utbrister tillsammans i ett stort ROCK´n Roll!

Smygstartar idag
I dag smygstartar Sweden Rock i Sölvesborg, en festival som har 33 000 besökare, varken mer eller mindre. Enligt Martin Forssman som är vice VD är just det en del i festivalens framgångsrecept.

– Vi har satt en gräns på 33 000 besökare trots att vi mycket väl skulle kunna ta in 50 000. Vi har satsat på vattenspolande toaletter istället för bajamajor, vi försöker hålla nere köer för att man inte ska behöva vänta en timma för att få en dricka och lite mat, säger han. 

Dåliga festivaltider
Den tidigare så framgångsrika Hultfredsfestivalen tvingas flytta till Stockholm för att locka besökare och Peace & Love som varit den största festivalen berättade härom dagen att man går i konkurs. Det här är inget som förvånar Martin Forsman.

– Det var inte helt oväntat att de skulle få det svårt efter det dåliga resultat man gjorde förra året. Om man säljer slut en festival och går back så måste det vara något fel på kostnadssidan. Sen har de ju sålt väldigt lite biljetter i år och då spelar det ju ingen roll hur bra budget man lägger, säljer man inga biljetter så går det ju inte ändå, säger Martin Forssman. 

Här nedan kan du se rockfans headbanga loss.

Sweden Rock Festival

En internationellt känd hårdrocksfestival som 2008 var Sveriges största musikfestival. Sweden Rock äger rum i början av juni i samhället Norje (Sölvesborg), Blekinge.

Festivalen varar i tre till fyra dagar och området rymmer över 30 000 besökare. De som besöker festivalen är allt ifrån barn och ungdomar till vuxna och pensionärer.

Under flera år har festivalen varit utsåld. Vid 2008 års upplaga nådde festivalen toppnoteringen 33 200 besökare vilket gjorde Sweden Rock till den största svenska musikfestivalen genom tiderna. På senare år har dock Peace & Love tagit över förstaplatsen med 50 000 sålda biljetter år 2011.

KÄLLA: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".