1 av 2
Barmästare Viktor Hallberg med en dry martini. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 2
Tre olika Dry Martini-drinkar hart Viktor Hallberg blandat. Foto: Anne Marchal/ Sverges Radio
Förmiddag i P4

Bartendern ger oss martinidrinkar och midsommarsnapsen

Viktor Hallberg är bartendern som gästar Förmiddag i P4 en gång i månaden. Den här gången gav han oss tre varianter på midsommarsnaps som du redan nu kan börja förbereda inför högtiden. Den här tordsdagen berättade Viktor också om klassikern Dry Martini och blandade förrutom orginalet två varianter på den.

Viktors snapsar:

Barmästarens Rabarbersnaps
1 fl vodka
2-3 rabarber
2 msk socker
1 msk ättiksprit

skär ner rabarbern i mindre bitar. Blanda rabarbern, sockret och ättikspriten i en bunke, mortla ihop dessa. tillsätt vodkan, plasta bunken och låt stå svalt och mörkt i ungefär en vecka. sila upp genom saftduk. servera källarsval.

Småländsk kräftsnaps
1 fl vodka
20 g dillfrön
5-7 dillkvistar
1 sockerbit

Blanda allt direkt i flaskan låt stå i en vecka, smaka av.

Flädersnaps
1 fl Gin
10 fläderklasar
2 sockerbitar
skalet av 3 citroner

Blanda allt i en bunke. OBS skölj citronerna noga och ta med så minimalt av det "vita" på skalet, då detta kan bli bittert.
Plasta bunken låt stå i kyl 2-3 dagar, smaka av, sila upp genom saftduk.

Viktors martinidrinkar:

Vesper
3 delar Gin
1 del Vodka
1/2 del Lillet

Rör allt och sila upp allt i ett Martiniglas, dekorera med en citronzest.

Martinez
5 cl Gin
2 cl Söt vermouth
1 cl Maraschinolikör
3 stänk angosturabitter

Rör allt och sila upp allt i ett Martiniglas, dekorera med en citronzest.

Dry Martini
5 cl Gin
1,5 cl torr vermouth

Rör allt och sila upp allt i ett Martiniglas, dekorera med en grön oliv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".