Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning i Kronoberg

Kronobergseleverna väljer Linnéuniversitetet

"Man slipper flytta"
1:42 min
Linnéuniversitetet. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio

Mer än hälften av de elever i Kronoberg som går vidare till högre utbildning väljer Linnéuniversitetet. Men skillnaden är stor var i länet man bor. Medan intresset för hemma-universitetet är ganska svalt i Markaryd väljer uppåt 70 procent av eleverna i de östra länsdelen studier i Växjö.

– Den utbildning jag ville läsa fanns här, och dessutom är det lite bekvämlighet, man slipper flytta, säger Daniel Fröström som kommer från Lammhult och läser coaching och sports management på Linnéuniversitetet.

Väljer Växjö

Universitetet på hemmaplan är populärt bland växjöborna. Nära 60 procent av de studenter som väljer att fortsätta med högre studier, väljer Linnéuniversitetet. Det är bara i Uppvidinge som Linnéuniversitetet är ännu mer populärt. Hela 70 procent av eleverna från Uppvidinge väljer att läsa i Växjö eller Kalmar.

Tittar man däremot på de västra delarna av landet så ser det annorlunda ut. Markryd är den enda kommunen i länet där Linnéuniversitet inte ligger på första plats: markarydsstudenterna väljer i första hand Högskolan i Halmstad och därefter Lunds universitet, först på tredje plats kommer Linnéuniversitet.

Väljer Lund

Även i Älmhult är det en hög andel studenter som väljer Lund som studieort. Alexander Westgård på Haganässkolan i Älmhult vet var han ska läsa vidare, men inte vad:

– Förmodligen i Lund, jag tänker mig fixa boende där och studera någonting.

– Jag tänker läsa vidare i England eller i Lund, säger Simon Lejonkvist som också han går på Haganässkolan.

Du kan inte tänka dig Linnéuniversitetet:

– Nej, då tror jag att Lund är bättre.

 

 

Varannan älmhultselev läser vidare

Hanna Sjöman och Mona Strandberg går på Haganässkolan i Älmhult och tänker bägge läsa vidare. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio

Det är stora skillnader i länet mellan hur många som går vidare till högskola och universitet efter gymnasiet. I Lessebo går bra drygt en tredjedel vidare till högre studier medan nästan hälften av eleverna i Älmhult läser vidare på högskola eller universitet.
Hanna Sjöman går på Haganässkolan i Älmhult och ska pluga vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".