Hanna Sjöman och Mona Strandberg går på Haganässkolan i Älmhult och tänker bägge läsa vidare. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronobergs län

Stora skillnader i länet gällande högskolestudier

"Det är bra att plugga vidare om man vill bli något riktigt"
1:32 min

Det är stora skillnader i länet mellan hur många som går vidare till högskola och universitet efter gymnasiet. I Lessebo går bra drygt en tredjedel vidare till högre studier medan nästan hälften av eleverna i Älmhult läser vidare på högskola eller universitet.

– Jag ska plugga vidare, men jag vet inte vad ännu för jag vet inte vad jag vill bli. Det är bra om man vill bli något riktigt, säger Hanna Sjöman som går på Haganässkolan i Älmhult.

Klasskompisen Mona Strandberg satsar också hon på att läsa vidare:

– Först vill jag utomlands ett år, sen plugga vidare i Sverige. Jag tänker läsa juridik för jag vill bli advokat, säger hon.

Siffrorna från skolverket visar att nära hälften eller 48 procent av elever som är folkbokförda i Älmhult går vidare till högskola eller universitet inom tre år efter att de slutat gymnasiet. Och därmed ligger Älmhult högst av länets kommuner, före Växjö där 46 procent av eleverna går vidare. I Lessebo, som ligger lägst, är det bara drygt en tredjedel som går vidare. I övriga kommuner är det ungefär 40 procent. Riksgenomsnittet ligger på 45 procent och det är bara Växjö och Älmhult som ligger högre än riksgenomsnittet.

– Vi satsar mycket på kärnämnena även för dem som går praktiska program så att också de ska få behörighet till högsskolan, säger Olof Ivarsson som är rektor på Haganässkolan.

I övrigt tror han att det är mycket lärarnas förtjänst att många älmhultselever läser vidare.

– Många lärare kommer själva från den världen och bygger självförtroende hos eleverna så att de inte är skrämda för att gå vidare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".