Cannabisplantor. Foto: Eric Risberg/Scanpix
Kronoberg

Legalisering av cannabis i Köpenhamn påverkar Kronoberg

"Det är som att legalisera rattfylleri"
1:29 min

Politikerna i Köpenhamns kommun vill legalisera cannabis. Men det här får kritik från polisen i Växjö.

– Det skulle öka utbudet av drogen i Kronoberg, säger Max Hector som jobbar med narkotikafrågor.

I Köpenhamn pågår diskussioner om att legalisera cannabis. Målet med en legalisering är enligt politikerna att minska den illegala handeln. Som det ser ut nu tjänar den organiserade brottsligheten stora pengar på cannabisförsäljningen i Köpenhamn, och det vill politikerna få ett slut på.

Max Hector som jobbar inom Kronobergspolisen säger att en majoritet av den cannabis som polisen i Kronoberg beslagtar kommer från just Danmark, och det problemet skulle bli ännu större vid en legalisering.

– Jag tror att en legalisering i Köpenhamn skulle öka utbudet av cannabis i Kronoberg och i Växjö-området. Vi ser redan idag att säljare i vår region har sina grossister i Köpenhamn, säger han och fortsätter:

– Att de vill legalisera ett kriminellt problem för att många tjänar pengar på försäljningen är bara konstigt. Det är som att legalisera rafffylla för att många kör berusade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".