Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Lessebo

37-åringen häktad för grova brott

För knappt ett år sedan blev den 37-årige mannen villkorligt frigiven efter att ha suttit i fängelse för bland annat sexuellt ofredande i Hovmantorp. Idag häktades han misstänkt för flera grova brott, i Lessebo förra veckan. Mannen är sedan tidigare känd av polisen och har tidigare dömts för flera grova brott.

Grov stöld, rån, försök till rån, misshandel, grov misshandel, sexuellt ofredande, överträdelse av besöksförbud. Den 37-årige mannens belastningsregister är gediget. Han förekommer redan som 18-åring där han dömts för bland annat grov stöld och försök till rån. Han fick då 200 dagsböter och socialnämnden i en kommun i Skåne skulle se till att ordna med nödvändig vård.

Men redan ett år senare dömdes han som 19-åring till fängelse i sju år för bland annat mord. Han ska då ha slagit ihjäl en äldre kvinna. Han släpptes ur fängelset med 2 år och fyra månader kvar av straffet.

Efter det har mannen dömts för flera brott igen och åkt in i fängelse igen. Något som uppmärksammats här i Kronoberg var bland annat när han dömdes till två och ett halvt års fängelse för bland annat en våldtäkt i Hovmantorp 2009, där han ska ha fört upp en grillgaffel i en kvinnas underliv. Straffet sänktes senare av Göta Hovrätt som i stället ändrade rubriceringen till sexuellt ofredande.

Sedan mannen blev villkorligt frigiven från den gången, i augusti förra året, har han hunnit bli belagd med kontaktförbud två gånger mot en och samma kvinna, det första en dag innan han släpptes.

Och nu är han alltså misstänkt för flera grova brott igen som ska ha skett under förra veckan. 37-åringen anhölls på nationaldagen efter att en kvinna anmält att hon ska ha blivit våldtagen och misshandlad av mannen. Enligt åklagaren ska det inte handla om den kvinna som han inte har rätt att kontakta. Han ska också ha misshandlat en annan man med ett spetsigt föremål, och rånat en 80-årig kvinna under sin genomfart i Lessebo.

Åklagaren väntas väcka åtal den 24 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".