Kronoberg

Säkerhetskoll efter rånvåg mot guldbutiker

Lyssna på inslaget
7:42 min

Just nu är polisen ute i länets guldsmedsaffärer och ger råd om hur man kan förebygga rån och hur man ska agera vid ett eventuellt rån.

Butiker som säljer och hanterar guld ligger nämligen i riskzonen för att utsättas. I landet har det inträffat flera grova rån den senaste tiden mot just guldbutiker. Förra året inträffade två rån mot guldbutiker här i Kronobergs län.

Hittills i år har ingen guldbutik rånats i länet, men sannorlikheten att någon snart kommer att utsättas är stor.

Därför kontrollerar polisen just nu hur det ser ut med säkerheten i guldbutikerna och Per Brolléus fick följa med på en inspektion i Växjö idag.

En av de som fick besök idag är butikschefen Stefan Dolama:

– Det här med rånrisken är ju baksidan av detta med att driva guldaffär och något man får leva med. Det blir mer och mer brutalt och rånen sker ju ofta på dagtid när man befinner sig i butiken, säger han.

Ett sätt att skydda sig mot rån är, enligt Stefan Dolama, att skylta med atrapper i skyltfönstren, det vill säga falska smycken utan större värde. Att det är falska smycken står också skrivit på lappar i fönstren för att un vika bland annat så kallade smash-and-grabstölder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".