Marianne Karlsson, ordförande i Migränföreningen i Kronobergs län. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Kronoberg

Migränförening vill ha huvudvärksmottagning

"Det ska finnas ett naturligt ställe att gå till"
1:42 min

Migränföreningen i Kronobergs län vill ha en särskild huvudvärksmottagning i Växjö. Marianne Karlsson, föreningens ordförande, menar att en huvudvärksmottagning skulle förenkla för de med svår huvudvärk.

– Det ska vara klart och tydligt var man ska gå någonstans när man har svår huvudvärk. Det finns ju många olika sorters svår huvudvärk. Det ska finnas ett naturligt ställe så alla vet var de ska ta vägen.

I dag är det neurologer som har hand om frågor kring huvudvärk, men de har i dag ett mycket stort arbetsområde och räcker inte till, enligt föreningen.

Alla inte insatta

Enligt Marianne Karlsson så är inte alla vårdcentraler insatta i huvudvärksproblemen:

– Så då får man kanske inte den hjälp och förståelse man skulle ha, menar hon, för migrän är ju en individuell sjukdom som inte yttrar sig likadant hos alla.

Nästan en och en halv miljon svenskar lider av så svår huvudvärk och migrän att det begränsar deras liv, enligt Svenska Migränförbundet,

Folksjukdom

Migrän räknas som en av landets stora folksjukdomar och den är obotlig och man måste helt enkelt lära sig att leva med den.

Migrän kan yttra sig på många olika sätt:

– Jag vaknar ofta med migrän, man kan få synbortfall och färgnyanser spelande framför ögonen, man kan bli illamående och det finns också fler symptom, säger Marianne Karlsson.

"Första semesterveckan är värst"

Marianne Karlsson, ordförande i Migränföreningen Kronoberg

Sommar och efterlängtad semester låter som en dröm. Men för många med migrän är den första semesterveckan ofta ett helvete. Det är då migränen sätter in när stressen från arbetet släpper. Marianne Karlsson är ordförande i Migränföreningen i länet. Hör hennes berättelse i P4 Morgon.#ljud=4591848#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".