Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försvaret

Omfattande sanering i Moheda

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 09.15
"Det här är väldigt omfattande"
(1:40 min)
1 av 2
Anläggningsområdet där saneringen skall påbörjas. Fotograf: Björn Norrbrand
2 av 2
Installation av grundvattenrör inom saneringsområdet med hjälp av borrbandvagn. Fotograf: RGS90

I höst påbörjar Försvaret en omfattande sanering i Moheda efter oljeutsläppet där i slutet av 50-talet. Saneringen beräknas ta tre år och kosta uppemot 15 miljoner.

– Det här blir en väldigt stor och omfattande sanering. Det är ett av Försvarsmaktens främsta objekt som har tagit mycket tid av våra resurser, säger Björn Norrbrand, projektledare på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Det var 1958 som Försvarets stora bensinlager i Moheda exploderade och flera miljoner liter bensin och olja rann ut och förorenade marken. Flera utredningar gjordes under 70-talet, men det var först för några år sedan som man insåg att en sanering var nödvändig.

Höga bensenhalter

I flera hus hade man hittat höga halter av bland annat bensen som är cancerframkallande och en familj tvingades flytta. Men efter en mindre sanering som gjordes hösten 2011 har halterna i villaområdet nu gått ner, säger Björn Norrbrand.

– Vi bedömer att vi i stort sett är klara nere i samhället.

Saneringen som nu ska göras, görs i etapper. Först saneras området där anläggningen låg och sedan en hagmark och ett skogsområde i närheten. Man tillsätter ämnen i marken som gör att föroreningarna bryts ner. Och Björn Norrbrand tror inte att det ska innebära några större störningar för de som bor i närheten.

Små störningar

– Möjligtvis en viss störning i form av buller under en ganska kort period, sedan kommer de närboende inte att störas något.

Saneringen beräknas kosta uppemot 15 miljoner, och det kommer att ta tid innan den är klar.

– Ja, det här tar ju ett tag. Bakterierna måste ha tid på sig att jobba och vi tror att de har jobbat klart om ungefär tre år. Och för att vara säker på att vi har lyckats så kommer vi att ha ett kontrollprogram som säkerställer det, säger Björn Norrbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".