Barnen på förskolan Brände Udde i Växjö är ute stora delar av dagen. Foto: Magnus Sundvall/Sveriges Radio
Växjö

Barn på uteförskolor är mer stressade

Både forskare och pedagog förvånade
1:47 min

Barn som går på uteförskolor har en högre halt av stresshormonet kortisol än barn på vanliga förskolor, enligt forskare på Karolinska institutet. På förskolan Brände Udde i Växjö, som har en uteprofil, är Lotta Ljungdhal förvånad över resultatet.

– Man upplever ju själv om man är ute att man blir lugnare och upplever att barnen också blir harmoniska ute i naturen, säger Lotta Ljungdahl, pedagog på förskolan Brände Udde där barnen ligger ute och sover året runt.

Förskolan har en uteprofil vilket betyder att barnen tillbringar en stor del av dagarna utomhus.

Hur de yngsta barnen, 0-3 år, reagerar på att vara så mycket utomhus har docenten och distriktsläkaren Margareta Söderström tittat på. Och hon kom fram till att barn som går på uteförskolor har en högre nivå av stresshormonet kortisol. Ett resultat som även Margareta söderström själv blev förvånad över.

– Vi hade förväntat oss att de som finns i gröna miljöer hade lägre stresshormon. Det är nog så att kropparna hos de som är ute hela dagen är mer påverkade, tror Margareta Söderström.

– De behöver kortisolet i kroppen för att hålla värmen och de rör sig hela tiden. Det kanske är är en naturlig följd av det, säger Margareta Söderström som inte tror att barn på uteförskolor mår sämre än andra barn.

Vad tror du - hur påverkas barnen av att gå på en uteförskola? Skriv gärna och kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".